Lokeren verspeelt haar troeven

15 September 2019

Lokeren verspeelt haar troeven

Hoeveel bouwprojecten dienen nog doorgevoerd te worden in Lokeren, vooraleer dit stadsbestuur een langetermijnvisie ontwikkelt met respect voor de volgende generaties?

Lokeren is een prachtige stad. We horen het onszelf graag zeggen, want we willen fier zijn op de stad waar we wonen en leven en werken. Eén van haar troeven zijn de vele parken en bossen. In tijden waar klimaatverandering zichtbaar en voelbaar wordt, geen overbodige luxe. Dat Lokeren precies op dat terrein nu heel veel prijs geeft doet veel Lokeraars pijn.

Het beeld van de gekapte bomen langs de Groendreef valt op. De promotor liet er geen gras over groeien en kiest de vlucht vooruit. Dat er nog procedures lopende zijn, zal hem worst wezen. Kappen zullen we. Ongeacht de latere beslissingen zijn de bomen weg en kan Lokeren meerdere generaties wachten om het hersteld te zien. Daar of op een andere plek. Want we hebben bomen nodig om ons klimaat en onze open ruimte gezond te houden.

Hoeveel bouwprojecten dienen nog doorgevoerd te worden in Lokeren, vooraleer dit stadsbestuur een langetermijnvisie ontwikkelt met respect voor de volgende generaties? Overtuigd van het eigen gelijk en vooral met een kortetermijnblik op geld dat binnen komt, raast het maar door. Een overleg met de buurt over de inplanting van Callebaut op E17/4? Niet nodig. Een vrachtwagen meer of minder zal het verschil niet meer maken. Het bouwproject op het oude slachthuisterrein aan de Oude Bruglaan? Geen probleem te verwachten voor de mobiliteit. Groendreef? Dat is toch geregeld en beslist…..

Jammer dat de kortetermijnpolitiek zegeviert. We hebben nochtans echte doelstellingenbomen nodig. Waar we samen als burgers onze dierbare stad durven onder de loep nemen naar 2040 en 2050. Met deze bril op zouden we misschien garant kunnen staan voor een mooiere toekomst voor kinderen en kleinkinderen. Is het dat ons echt niet waard?

Groen Lokeren betreurt de gang van zaken in de Groendreef. Ze gaat alvast erover waken dat de beloofde groencompensaties van Groendreef ook in Lokeren zelf gebeuren. Want dat is precies de troef die Lokeren voor haar toekomst nog heeft: bossen en parken. En daarvoor heb je allereerst bomen nodig.