Binnenkort openbare zwemplaatsen in Lokeren?

28 Juni 2023

Binnenkort openbare zwemplaatsen in Lokeren?

"Heerlijk toch: openbare zwemplekken, verspreid in onze gemeente. Uiteraard op voorwaarde dat de waterkwaliteit ok is en de veiligheid gewaarborgd is."

Op warme dagen en zeker tijdens een hittegolf snakt elkeen naar verkoeling. Sommigen vinden soelaas in een zwembad of de zee. Anderen nemen een frisse duik ergens in een oppervlaktewater in de buurt. In Vlaanderen kan dit tot op heden op zo’n zestigtal plaatsen. In onze regio vind je er een zestal terug met Nieuwdonk in Berlare en De Ster in Sint-Niklaas als bekendste. Zwemmen op andere plaatsen is verboden, hoe leuk het ook mag zijn om van Spletterenbrug af te springen en een bommetje te maken.

De Vlaamse regering wil in het najaar de regelgeving versoepelen waardoor ook in onze stad openbare zwemplaatsen naar  de toekomst toegankelijk kunnen worden. Onze fractie is alvast hiervoor gewonnen. Groen-gemeenteraadslid Marc Beuseling: "Wat zou het heerlijk zijn: openbare zwemplekken, verspreid in onze gemeente. Uiteraard op voorwaarde dat de waterkwaliteit ok is en de veiligheid gewaarborgd is." Marc stelde stelde in de gemeenteraad alvast deze vragen:

  • Heeft het stadsbestuur het voornemen om in openbare zwemplaatsen te voorzien op het moment dat de regelgeving door de Vlaamse regering wordt versoepeld?
  • Kreeg de sportdienst al de opdracht om ter voorbereiding mogelijke openbare zwemplaatsen in kaart te brengen?
  • Welke zijn de kwaliteitseisen waaraan zwemplaatsen moeten voldoen om opengesteld te worden voor het brede publiek?
  • Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit van de oppervlaktewater in onze stad en bij uitbreiding in Moerbeke-Waas? Hoe verloopt de monitoring?