Stadswaag en Sint-Laurentiusplein: een soap van 4,5 jaar!

26 November 2022

Stadswaag en Sint-Laurentiusplein: een soap van 4,5 jaar!

Een perfecte hefboom voor stadsontwikkeling

Al heel wat jaren is het afgeleefde en grotendeels verlaten winkelcomplex tussen de Stadswaag en het Sint-Laurentiusplein een schandvlek voor het mooie Lokerse centrum. Stadsverloedering, heet zoiets. Dat stadsvernieuwing daar dringend nodig is, staat vast. Meer dan oudbakken nieuws. En toch... Toch blijft het dossier maar aanslepen. 

Gemeenteraadslid van Groen, Bruno Reniers, zette de historiek sinds 2018 kort op een rij. Reniers: "Na 3 ingetrokken dossiers, 2 geweigerde dossiers door de Deputatie, zijn we aan dossier nummer 6 toe voor deze omgevingsvergunning. Zés! En in de gemeenteraad van november ’22 werd al snel duidelijk dat ook deze vergunning nog niet definitief is."

Bruno Reniers: “Dit dossier kan een perfecte hefboom zijn om na te denken over het Sint-Laurentiusplein.”

Bruno vindt het dan ook hét moment om ook in dit dossier de ontharding en de vergroening in dit stukje binnenstad aan te pakken, net zoals dat door Groen is voorgesteld rond het Kerkplein. “Dit dossier kan een perfecte hefboom zijn om na te denken over het Sint-Laurentiusplein.” Schepen Liebaut vindt dat dit evenwel nu niet aan de orde is. Jammer en onverstandig, nu de gevolgen van de klimaatcrisis ook in Lokeren steeds meer tastbaar worden.

Hoeven de voordelen van ontharding en vergroening in de stad dan écht nog uitgelegd? Dat het ervoor zorgt dat het regenwater in de bodem kan wegzakken en zo het grondwater kan aanvullen? Dat vergroening van stadsdelen voor verkoeling zorgt op die steeds vaker voorkomende bloedhete zomerdagen? Dat de verrijking van de fauna en flora onmisbaar is voor die zo broodnodige biodiversiteit? Wachten is geen optie: de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen staat op het spel.

"Volgens schepen Liebaut is er geen mobiliteitsprobleem in de omgeving van de Markt tijdens de avondspits. Huh?"

Ook het antwoord op de vraag om werftransport te verbieden tijdens de avondspits was teleurstellend. Volgens schepen Liebaut is er geen mobiliteitsprobleem in de omgeving van de Markt tijdens de avondspits. Huh? Vanuit welke ivoren toren stelde hij dat vast? Wordt ongetwijfeld vervolgd. Met Groen Lokeren blijven we aandringen voor verstandige, duurzame, toekomstgerichte oplossingen. Omdat het moet.