Statiegeld gaat voor zwerfvuilopruimacties

22 Mei 2021

Statiegeld gaat voor zwerfvuilopruimacties

Naarmate het oog meer geoefend werd om het zwerfvuil te ontdekken, valt het op dat we, behalve blikjes en mondmaskers, vooral sigarettenpeuken vinden ...

“Lovenswaardig!” “Erg dat jullie daarvoor tijd moeten maken.” “Goed dat jullie hier oog voor hebben.” “Jullie helpen mij om er aandacht voor te hebben!” Dit zijn spontane reacties van Lokeraars die ons passeren op donderdagavond 20 mei ’21.

Groen heeft een eerste proefwandeling gedaan met de focus op de opruiming van het zwerfvuil. Het Josephine Charlottepark, het Park Hof ter Beuken en de Stationsomgeving hebben ze aangepakt. Naarmate het oog meer geoefend werd om het zwerfvuil te ontdekken, valt het op dat we, behalve blikjes en mondmaskers, vooral sigarettenpeuken vinden ...

Neen, we gaan niet met de vinger wijzen. We gaan wel met regelmaat de handen uit de mouwen steken en dergelijke zwerfvuilopruimacties blijven opzetten. Groen wil bij regelmaat diverse plekken in Lokeren bezoeken en bij een onderlinge babbel het zwerfvuil aanpakken.

Mag het Lokerse stadsbestuur dan op haar beide oren slapen? Toch niet. Groen blijft erbij dat er beter statiegeld komt op blikjes (wegwerpblikjes is een fout woord !). We zijn ervan overtuigd dat dit velen kan aanmoedigen om hun blikje zelf te recupereren in ruil voor statiegeld, net zoals bij de flesjes. Ondertussen doet Groen voort met het opruimen van zwerfvuil. Het brengt ons allemaal op betere gedachten.

Wil jij zelf "proper pionieren"? Alle info vind je op de site van IDM. Je kan er ook je eigen starterspakket aanvragen zodat je veilig en zonder kosten aan de slag kan!


Lise, onze eigen eerste propere pionier te Doorslaar en Lokeren, vindt opvolging in de jongste generatie. Hopelijk hoeven zwerfvuilopruimacties niet meer, wanneer deze kinderen volwassen zijn.