Sterrenouders blijven in de kou staan

09 Mei 2022

Sterrenouders blijven in de kou staan

Sterrenkinderen... Je hoorde het woord wellicht al eens. 

Een 'sterrenkind' is een kind dat dood wordt geboren of kort na de geboorte sterft. Ook een kind dat de ouders tijdens het prille begin van de zwangerschap verliezen wordt sterrenkind genoemd. 

Ook in ons land gebeurt het vaker dan je denkt. In België sterven 7 op 1000 kinderen voor, tijdens of kort na de bevalling. Een verschrikkelijk drama voor de ouders...

De psychologische impact op de 'sterrenouders' is immens. Bij bijna één op de vijf moeders leidt het tot een 'posttraumatische stressstoornis' of hevige angstaanvallen. Ook depressie komt vaak voor. Niet alleen bij de sterrenouders, maar ook ruimer. Want ook bij veel grootouders weegt het verlies heel hard door.

De psychologische impact op de 'sterrenouders' is immens.

In 2019 startte vzw Kinderwens het Zorgnetwerk Sterrenkinderen op. Het zorgnetwerk helpt de beproefde gezinnen bij de verwerking van dit verlies. Om op die manier problemen op langere termijn te voorkomen. 

"Waar blijft Lokeren in dit verhaal," vraagt Groen raadslid Marc Beuseling zich af. "7 steden en gemeenten tekenden ondertussen het charter om de Sterrenouders een eerste opvang te bieden in het ziekenhuis en een verdere nazorg thuis," stelt Beuseling, "en zelfs al beschikt onze stad niet langer over een eigen materniteit, dan lijkt het mij meer dan zinvol om ook voor Lokerse ouders een dergelijk  vangnet te voorzien."

"Zelfs al beschikt onze stad niet langer over een eigen materniteit, dan lijkt het mij meer dan zinvol om ook voor Lokerse ouders een dergelijk  vangnet te voorzien."

Beuseling bracht het thema op de agenda van de gemeenteraad aan de hand van enkele concrete vragen:

  • Werd kindersterfte in onze stad recentelijk nog in kaart gebracht en wat leert ons dat?
  • Welke ondersteuning is er momenteel voorzien voor de getroffen nabestaanden?
  • Zou het een opportuniteit zijn om het wagentje aan te pikken bij het zorgnetwerk Sterrenkinderen?
  • Indien dit best via de ziekenhuizen verloopt kunnen de vertegenwoordigers van de Stad dit bepleiten bij Vitaz en UZGent?

Helaas... het schepencollege toonde weinig interesse om het charter voor de ondersteuning van de sterrenouders te ondertekenen. Bijzonder jammer. Want ook onze stad telt sterrenouders. En zij kunnen alle steun gebruiken.