Even voorstellen? Het ondernemersbloed van Ilse Van Eetvelde

05 November 2019

Even voorstellen? Het ondernemersbloed van Ilse Van Eetvelde

Ilse Van Eetvelde: "We moeten nog beter uitleggen dat we niemand zijn keuzevrijheid willen afnemen. We zullen echt niemand zijn auto, zijn biefstuk of zijn vliegvakantie ontzeggen. We willen wel dat er meer alternatieven beschikbaar zijn."

Ilse heeft van huize uit ondernemersbloed. Nadat ze de pauzeknop voor politiek gedurende twaalf jaar ingedrukt hield, kwam de microbe terug boven. Met gezonde ambities voor een gezond Lokeren. Wij luisteren bij Ilse wat haar drijft om terug politiek actief te worden.

Vanwaar de drang om je opnieuw politiek te engageren?

Toen ik 12 jaar geleden de politiek vaarwel zei, was dat omdat ik op dat moment voorrang gaf aan mijn gezin. Met een eigen zaak, 6 kinderen en een man die toen vaak in het buitenland zat had ik de voorbije jaren mijn handen meer dan vol.

Maar eerlijk? Het is al die jaren blijven kriebelen. Nu de kinderen ouder zijn, en ook mijn echtgenoot minder reist voor het werk, is er tijd en energie vrij om opnieuw mijn vroegere engagement terug op te nemen. Daar heb ik ongelofelijk veel zin in!

En waarom voor Groen gaan?

Ik stel de vraag liever anders: waarom zou ik niet voor Groen gaan? Het is volgens mij de enige partij die een echt leefbaar evenwicht kan realiseren, met aandacht voor de noden en wensen van iedereen. Daar waar Groen meebestuurt, voelen inwoners dat ‘anders’ echt ‘beter’ betekent. Dat moet in Lokeren ook kunnen.

Hoewel ik vroeger bij een andere partij actief was, zijn mijn interesses altijd die van de ecologische beweging geweest. Ik herinner me mijn pleidooi in de Lokerse gemeenteraad om katoenen luiers te gebruiken in de crèche van Patjoepelke, of het aankopen van elektrische voertuigen voor de stadsdiensten. In die tijd heb ik ook het idee van een fietsherstelpunt aan het station gelanceerd, maar dit werd toen afgewezen.

Voor die voorstellen kregen ik telkens steun uit groene hoek maar afwijzing vanuit het schepencollege. Ik stel vast dat sommige van mijn ideeën intussen gerealiseerd zijn door de meerderheid.

Toen ik mijn engagement in de Lokerse politiek opnieuw wilde opnemen, was het voor mij duidelijk dat dit alleen bij Groen kon. Uiteindelijk heeft Björn Rzoska mij in een aantal lange gesprekken een zetje gegeven en daar ben ik nog altijd blij om.

Waaraan zou je graag een bijdrage kunnen leveren?

Hier in Lokeren is er veel werk aan de winkel. We hebben zoveel mogelijkheden, zoveel potentieel maar het wordt te weinig benut.

Als ‘nieuw lid’ ben ik ook kritisch voor Groen. Onze basis is fantastisch, we hebben gedreven en geïnformeerde mensen die steengoede ideeën hebben en keihard werken. Maar we moeten er goed voor zorgen dat we méér mensen meekrijgen. Dat betekent dat we nog beter moeten uitleggen dat we niemand zijn keuzevrijheid willen afnemen. We zullen echt niemand zijn auto, zijn biefstuk of zijn vliegvakantie ontzeggen. We willen wel dat er meer alternatieven beschikbaar zijn. Onze communicatie zal cruciaal zijn om méér mensen te overtuigen dat een groene toekomst de enige optie is.

Daarnaast wil ik er mee voor waken dat we ons niet verliezen in intern gekibbel of oeverloze discussies zonder resultaat. Politiek moet niet de eigen gelijk centraal stellen maar wel het welzijn van alle mensen. Ik pak het liefst direct de koe bij de horens: een idee wordt pas realiteit als er actie genomen wordt.

Bovenal wil ik graag dat hier, in Lokeren, echte vooruitgang gemaakt wordt. Omdat ik zelf een eigen zaak heb, geloof ik dat bedrijven en ondernemers daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Je ziet dat zeker kmo’s en zelfstandigen vaak sneller inspelen op nieuwe kansen dan de politiek.

We blijven teveel een kleine provinciestad zonder grote ambities. Dat kan beter, dat kan anders, en daar werk ik samen met Groen graag aan mee.