Groene energie in onze riool?

01 Mei 2022

Groene energie in onze riool?

Na je heerlijke douche stroomt het warme water de riool in. Voor jou is dit afvalwater, maar volgens Aquafin is het een duurzame warmtebron die we kunnen gebruiken om gebouwen te verwarmen (of actief af te koelen).  Ons afvalwater kan dus omgezet worden naar financieel rendabele groene energie!   

Het hergebruiken van de restwarmte in het rioolwater, afkomstig van onder meer douches en wasmachines kreeg de naam ‘Riothermie’.  

Ons afvalwater kan omgezet worden naar financieel rendabele groene energie! 

 

Aquafin, het bedrijf dat zorgt voor het zuiveren van het Lokerse rioolwater tot het weer in de natuur kan, wil de technologie van riothermie in de toekomst meer en meer gaan toepassen. Uit hun onderzoek blijft dat er in onze stad verschillende rioolstelsels kunnen gebruikt worden. Een kans voor Lokeren die wie niet mogen laten liggen in tijden dat we weten dat we alternatieve energiebronnen moeten zoeken en gebruiken.   

 

Groen gemeenteraadslid Marc Beuseling bracht het onderwerp aan op de gemeenteraad van april. 

Hij stelde volgende vragen aan het schepencollege:  

  • Werd deze nieuwe technologie van riothermie al nader bekeken of maakt dit naar de toekomst voorwerp uit van onderzoek? 
  • Ziet u binnen de stad mogelijkheden om dit aan te wenden en in welke mate kan dit ingepast worden in aankomende projecten?
  • Kan riothermie mee opgenomen worden in het klimaatactieplan van de Stad? 


De bevoegde schepen liet weten dat Aquafin inderdaad de piste van riothermie onderzoekt voor onze gemeente én dat de Stad Lokeren dit mee zal opnemen in haar klimaatplan. Met Groen Lokeren volgen we dit zeker op! 
  

Wil je graag meer weten over Riothermie? Op deze webpagina van Aquafin vind je alle nodige informatie over deze innovatieve technologie.