Elke Lokeraar is gelijk voor de wet… of dat zou toch het principe moeten zijn.

09 Februari 2024

Elke Lokeraar is gelijk voor de wet… of dat zou toch het principe moeten zijn.

Björn Rzoska: "Je kan niet aan de ene kant vergunningen afleveren en aan de andere kant de opvolging ervan blauwblauw laten"

Het is ongezien. Een bouwproject dat al buiten de spelregels mocht bouwen, is vandaag nog een pak groter. En wat doet het stadsbestuur? Alle bezwaren van buurtbewoners en negatieve adviezen van tafel en de hele miskleun regulariseren.

Waarover gaat het?

De Turkse moskee in de Sterrestraat kreeg in 2017 (!) een vergunning die in de jaren erop driemaal (!) werd geregulariseerd met telkens nieuwe afwijkingen ten aanzien van het Ruimtelijke UitvoeringsPlan (RUP). Resultaat? Het huidige bouwwerk respecteert de vergunning opnieuw niet.

De bouwovertredingen zijn flagrant: het bouwvolume is zwaar overschreden, het aantal verdiepingen is gewoon verdubbeld tegenover wat mag, er is een ondergrondse feestzaal bijgekomen en de waterhuishouding wordt permanent zwaar verstoord.

“De spelregels zijn voor elke Lokeraar gelijk. Of zouden dat toch moeten zijn. Het lijkt erop dat de Turkse moskee toch meer mag. Waarom? Zitten de verkiezingen in 2024 ervoor iets tussen?”, stelt fractieleider Björn Rzoska scherp.

“Wie de rekening betaalt, is wél duidelijk. Buurtbewoners en alle Lokeraars die zich wel aan de spelregels houden, stellen vast dat er blijkbaar sommigen zijn waarvoor geen spelregels gelden”, aldus gemeenteraadslid Bruno Reniers. “Bovendien vragen we ons af in welke mate de stad vergunningen handhaaft."

Björn Rzoska vult aan: "Je kan niet aan de ene kant vergunningen afleveren en aan de andere kant de opvolging ervan blauwblauw laten. Mocht de stad dit project hebben opgevolgd, het was nooit zo ver gekomen.”

Bij MeerdanGroen vinden we gelijke spelregels voor elke vereniging in Lokeren uiterst belangrijk. Spelregels zijn geen vodje papier. “We kijken uit naar de beslissing van de deputatie die het dossier nu op haar bord krijgt. De buurt heeft groot gelijk dat ze dit niet laat passeren”, besluit Rzoska.